zolderrenovatie
Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn van een zolderrenovatie? Uw zolder dient in de meeste gevallen alleen als opslagruimte voor allerhande spullen die toch nauwelijks gebruikt worden. Er is vaak ook weinig licht. Bovendien is uw zolderkamer in vele gevallen niet geïsoleerd. Dit komt vooral voor bij huizen die gebouwd zijn voor 1970. Dit heeft voor gevolg dat het in de zomer zeer warm kan worden en in de winter ijskoud. Dat heeft uiteraard ook een negatieve invloed op uw energiefactuur.

De oplossing? Zolderrenovatie! Maak van de verloren ruimte een aangenaam vertoeven. Benieuwd naar de prijzen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan gratis en vrijblijvend offertes van renovatiespecialisten uit uw regio. Er zijn vele mogelijkheden bij een zolderrenovatie. We bespreken ze in dit artikel.

Navigeer op deze pagina naar:

zolderrenovatie slaapkamer

Zolder verbouwen tot slaapkamer

Een veel gebruikte toepassing na zolderrenovatie is het inrichten van één of meerdere slaapkamers op uw zolder. Die plaats kan dienst doen als gastenkamer, maar ook kinderen vinden het leuk om een eigen slaapkamer op zolder te hebben. Renoveren begint bij isoleren. Nadat de isolatie is aangebracht kan u de nieuwe slaapkamer afwerken met gipsplaten. U kan de zolderkamer naar hartenlust inrichten. Op die manier hebt u een volwaardige kamer gecreëerd.

Denk ook aan uw zoldervloer. Ook die moet goed geïsoleerd zijn. U kan daarna de zoldervloer afwerken door bijvoorbeeld laminaat te leggen. Voor een goede lichtinval kan u kiezen om een dakkapel of dakraam te laten plaatsen. Heeft u de ruimte om meerdere slaapkamers op uw zolderruimte in te richten, kan dit eenvoudig gerealiseerd worden door de plaatsen te scheiden door een wand te plaatsen.

Vaste trap naar zolder

Op vele plaatsen wordt de zolder bereikt door een uitschuifbare trap met een luik in de zoldervloer. Als u slaapkamers maakt is dit voor kinderen geen al te veilige manier om er op te geraken. Het is bovendien niet handig om telkens de trapladder uit te schuiven.

Overweeg dus om een vaste trap te laten plaatsen. Bereikbaarheid is immers zeer belangrijk. Hebt u weinig plaats, overweeg dan een wenteltrap. Op die manier bespaart u ruimte. Hebt u daarentegen wel plaats genoeg kan een mooie vaste trap geplaatst worden. Een bijkomend voordeel: u kan extra opbergruimte creëren onder de trap.

Badkamer op zolder

En wat dacht u bij een zolderrenovatie van een badkamer in te richten op uw zolderruimte? Perfect mogelijk! Na het isoleren kan u een mooie, functionele badkamer inrichten. Bij deze renovatie is het eveneens belangrijk om een goede lichtinval te creëren. U moet wel een degelijke isolatie aanbrengen, zowel de wanden als de zoldervloer.

Afwerken kan op vele manieren. Alleen moet u zien dat er voldoende mogelijkheid is voor wateraanvoer en afvoer. Ook een centrale verwarming inrichten is aan te raden. De kostprijs van een zolderbadkamer zal iets hoger liggen dan een slaapkamer. Dit wordt verderop besproken.

zolderrenovatie isolatie

Zolder isoleren

Renoveren is in de eerste plaats isoleren. Bij de renovatie, en dus isoleren van uw zolderruimte dient rekening gehouden te worden met het buiten houden van de warmte in de zomer en de koude in de winter. Maar er is meer! Ook het geluid moet gedempt worden. Als u na de renovatie een kinderkamer hebt laten maken, moet in de eerste plaats uw bengel rustig kunnen slapen en/of studeren. Maar het gaat ook de andere kant op. U wil immers niet meegenieten van de muziek van uw oudere kinderen.

Meestal wordt er bij zolderrenovatie de isolatie aangebracht tussen de houten balken van uw dak. Het afwerken gebeurt dan met gipsplaten. Na het voegen van de platen kan u afwerken met behangpapier, schilderen of dergelijke. Van belang bij de akoestiek dient de zoldervloer deftig geïsoleerd te worden. Daarvoor moet nagegaan worden uit welk materiaal deze vloer is gebouwd. Zijn het ook houten balken, zoals uw wanden dan gebeurt het isoleren ook met glaswol of dergelijk. Hebt u een betonnen zoldervloer, dan kan de isolatie bovenop deze vloer aangebracht worden.

dakraam of dakkapel bij zolderrenovatie

Dakkapel/dakraam plaatsen op zolder

Zolderrenovatie heeft ook veel te maken met lichtinval. Uw zolderkamer zal na het verbouwen veel aangenamer zijn als er voldoende licht is. De aangewezen manier bij het renoveren is het laten plaatsen van een dakraam of zelfs een dakkapel. Een dakraam is een oplossing wanneer u een schuin dak hebt. Bij het verbouwen moet u letten op een dakraam dat geopend kan worden. U hebt dan niet alleen lichtinval, maar uw zolderkamer wordt verlucht wanneer u het raam open zet.

Een andere mogelijkheid bij het verbouwen is het laten plaatsen van een dakkapel. Het verschil met een dakraam is, dat u bij een dakkapel extra hoogte creëert. Een dakkapel is namelijk een uitbouw op uw schuin dak. Uiteraard zal de kostprijs hoger liggen dan bij een dakraam.

Zolderkamer inrichten

Er zijn vele mogelijkheden bij een zolderrenovatie. Het hoeft niet per se het inrichten zijn van een kinderkamer of een badkamer. U kan bij het renoveren misschien een bureauplaats in gedachten hebben, of bijvoorbeeld een speelkamer voor de kinderen. Of wat dacht u van een hobbykamer? Hoe dan ook, het renoveren moet gebeuren in functie van welke soort zolderkamer u op het oog hebt. Er zijn echter steeds wederkomende aspecten: isoleren, verbouwen, inrichten en afwerken. Houdt steeds in gedachten dat u voldoende isoleert en zorgt voor licht en lucht!

Video: voorbeeld van een zolderrenovatie

Kosten van een zolderrenovatie

Goed. U hebt beslist om een zolderrenovatie te laten uitvoeren. Wat is nu de kostprijs van dit alles? Uiteraard zal dit verschillen van aannemer tot aannemer. We kunnen u wel enkele richtprijzen geven zodat u aan de slag kan met uw zolder te renoveren. Op de eerste plaats moet u rekenen dat er nieuwe elektriciteitsvoorziening moet worden aangebracht. Elektra is meestal al aanwezig maar moet verlegd worden, kosten ongeveer: €600,-. Daarnaast – en zeker wanneer u een badkamer laat plaatsen – is het nieuwe sanitair. Kostprijs ca. €4.250,-. Helemaal goed afwerken is het plaatsen van verwarming. De kosten voor 4 radiatoren bedragen €2.000,-.

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak (onverwarmde zolder) kost u, voor een dak van 70m², een €2.900,-. De prijs van een dakkapel varieert van €2.500,- voor 1×1 meter tot €5.400,- voor 1×4 meter in de breedte. Een algemene, vrij eenvoudige zolderrenovatie zal u ongeveer €11.000,- kosten.

Benieuwd naar de kosten van andere renovatiewerken? Lees ons artikel: renovatiewerken kosten.

Renovatiewerken Werkzaamheden Kosten (inclusief plaatsing en BTW)
Zolder verbouwen Scheidingswanden plaatsen met 2 deuren €2.500,-
Nieuwe elektra 8 contactdozen en 4 lampaansluitingen €600,-
Zolder afwerken De kosten voor het schilderen (4 wanden) €500,-
Verwarming aanleggen De kosten voor 4 radiatoren €2.000,-
Dakramen Dakraam kosten voor 1×1 meter €1.000,-
Dakkapel Dakkapel prijs varieert 1×1 meter t/m 1×4 meter €2.500,- tot €5.400,-
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) Isolatiemateriaal wordt zonder afwerking aangebracht. €2.900,-
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) Isolatiemateriaal wordt zonder afwerking aangebracht. €1.100,-
Gemiddelde zolderrenovatie Inclusief eenvoudige dakkapel en alleen schuindakisolatie €11.000,-

(*) deze prijzen zijn richtprijzen en een grove schatting. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

zolderrenovatie expert

Besparen door offertes te vergelijken

Een zolderrenovatie is niet niks. Het is immers een deel van uw huis verbouwen, isoleren en inrichten. In heel veel gevallen komt daar architectenwerk bij kijken. Daarnaast verschillen de kostprijzen van aannemer tot aannemer. Het is sterk aan te raden om een offerteaanvraag te doen. Daardoor krijgt u tot 3 offertes van een firma uit uw regio, die u kan vergelijken.

Door gratis offertes te vergelijken kan u tot wel 20% besparen! Er is immers een groot netwerk van betrouwbare bedrijven en de service is geheel vrijblijvend en gratis.