Wie aan afbraakwerken denkt, denkt misschien meteen aan het met de grond gelijk maken van uw woning of bedrijf. Afbraakwerken worden op die manier botweg sloopwerken in één adem genoemd. Het begrip afbraakwerken houdt echter meer in dan sloopwerken. Hierna kan u ontdekken wat het verschil is tussen grote en kleine afbraakwerken, ontmantelen enzoverder.

Wij zijn een netwerk van firma’s die ervaring hebben met renovatiewerken en afbraakwerken. Bij ons kunt u geheel vrijblijvend en kosteloos meerdere prijsvoorstellen binnenkrijgen met 1 offerteaanvraag. Zo kunt u moeiteloos de prijzen vergelijken en een firma vinden voor de afbraakwerken die u wilt laten uitvoeren.

afbraakwerken

Gratis de prijzen van renovatiebedrijven vergelijken?

Wat kunt u op deze pagina vinden:

Grote en kleine afbraakwerken

We vertelden het u hierboven al, er zijn grote en kleine(re) afbraakwerken. Hebt u te maken met de afbraak van uw volledige woning, dan dient u een erkend sloopbedrijf aan te spreken. Bovendien houdt dit sloopwerken in, en in België is daar een sloopvergunning voor nodig. Uw specialist zal een sloopinventaris opmaken en bespreken met u hoe de werken dienen aangepakt te worden.

Wenst u bijvoorbeeld een nieuwe keuken plaatsen, of een nieuwe badkamer, dan kan u – als u een beetje handig bent – deze binnensloop zelf uitvoeren. In dit geval volstaat gewoonlijk om uw oude tegelwerk te verwijderen, hier en daar een muurtje slopen om later een nieuwe te metselen en diens meer.

Ontmantelen van gebouwen

Ontmantelen, of anders gezegd, strippen van uw woning is het letterlijk verwijderen van alles wat er in huis ligt of staat. Het is sowieso een werk waar u best niet zelf aan begint. Strippen of ontmantelen van uw woning gebeurt door een sloopbedrijf. Het is letterlijk uitbreken van uw woning tot er alleen de ruwbouw over blijft. Eens dat gebeurd is, kan uw sloopbedrijf beginnen met de eigenlijke sloopwerken.
afbraak woning
Met alles strippen of ontmantelen bedoelen we dus echt alles verwijderen. Belangrijk in deze zijn bijvoorbeeld uw gasleidingen, elektriciteit, waterleidingen en hun aanhorigheden. Deze zullen eerst allemaal verwijderd worden. Dan zijn er nog de speciale zaken zoals uw mazouttank ontmantelen. Dat moet met kennis van zaken gebeuren en is trouwens aan strenge wetgeving gebonden (Vlarem!). En denkt u ook aan mogelijke asbest die misschien nog in uw (oudere) woning bevindt. Enfin, we komen hier later op terug.

Complexe afbraakwerken

Onder complexe afbraakwerken of sloopwerken verstaan we de afbraak van uw woning die bestaat uit een mengeling van bijvoorbeeld beton en ijzer. Het is namelijk zo dat een betonnen muur verstevigd wordt met ijzer. Het hoeft eigenlijk niet gezegd, maar als er zulke afbraak moet gebeuren, zal dat zeker moeten gebeuren door een sloopbedrijf. Men moet namelijk beschikken over kranen en betonscharen.

Voorbereiding op uw renovatieproject

Hoe bereidt u zich nu het beste voor op uw renovatieproject? U kan alles overlaten aan een sloopbedrijf en/of – zeker in het begin – een verhuisfirma. Uiteraard is het eerste wat u doet, zijn uw kostbare spullen verwijderen uit uw woning vooraleer alles tegen de grond gaat. Gaat u uw keuken renoveren of verbouwen, dan haalt u uiteraard alles uit uw kasten en verwijderd u de toestellen die u later wil hergebruiken. Maar dat is niet het belangrijkste! Stel, alles moet veranderen, behalve uw mooie vloer. Die moet u alleszins degelijk beschermen tegen vallende stenen als u een tussenmuur gaat verwijderen. Plan alles doordacht en vooral, ga veilig te werk!

Wel of geen container huren?

Of u nu wel of niet een container gaat huren, hangt ook hier weer af van de grootte van de afbraak. Mogelijk bent u in de mogelijkheid om alles (als het niet te groot of te veel is) zelf af te voeren naar een containerpark. U zal echter al snel merken dat de hoeveelheid van uw binnensloop danig groot in omvang zal zijn. Een goede raad, raadpleeg een container-verhuurbedrijf. Het hoeft niet gek duur te zijn om een weekend een container te huren. Zaak is dat u – ook hier weer – goed inplant wanneer u gaat beginnen met de afbraak van uw badkamer, keuken of bijgebouw. Het heeft geen zin om een week een container te huren, terwijl u in twee dagen de te verbouwen ruimte kan leegmaken. Waar u wel moet op letten is het feit dat u een container huurt waar alles doorheen mag gestort worden.

Gratis de prijzen van renovatiebedrijven vergelijken?

Mazouttank verwijderen

Hier zijn we dan met één van de speciale zaken die ook moeten gebeuren bij sloop- of afbraakwerken. Moeten gebeuren, want het is een verplichting! In de eerste plaats zal de tank geledigd moeten worden, en gekuist. Daar bestaan speciale firma’s voor. Dan hebt u wel de keuze. Het liefste heeft men dat de tank verwijderd wordt. Logisch, tank weg, problemen weg! Maar er is toch nog een andere mogelijkheid: neutraliseren van de tank. Wat is dat nu weer? Neutraliseren van een mazouttank is door deze op te vullen met zand of, nog beter, met bioschuim. Daarnaast moet nog gecontroleerd worden of er zich, na al die jaren de mazouttank gebruikt te hebben, er geen lekken zijn ontstaan in de bodem. Is dit het geval, dan hebt u tegenslag. Dan dringt er zich een bodemsanering op. Dit behoort tot een andere wetgeving (Vlarebo). Informeer u bijzonder goed wat u moet doen bij het buiten gebruik stellen van uw mazouttank!

Asbest verwijderen

Dan hebben we nog zo’n probleem. Stel dat uw woning nog asbest bevat. Vroeger werden oudere woningen opgetrokken uit bouwmaterialen die asbest bevatten. Dit moet ook verwijderd worden. Asbest zit dikwijls verscholen achter muren en vooral plafonds. Komt u asbest tegen, en het is reeds beschadigd, dan is het hoog tijd dat u een vakspecialist inschakelt. Er komen in zulke gevallen vezels vrij die u ernstige schade kan berokkenen (Kanker!!)
sloopwerken

Premie

Wanneer u te maken hebt met afbraak – of sloopwerken, moet u weten dat u daar een premie voor kan krijgen. Het is zo dat u een zogenaamde Vlaamse renovatiepremie kan bekomen. Zulke Vlaamse renovatiepremie is verdeeld in vier categorieën, waarvan we in het geval van afbraak slechts één zullen bespreken. Wanneer u bepaalde sloopwerken laat uitvoeren behoort u tot categorie 1. Daar staat bijvoorbeeld duidelijk omschreven voor welke werken u deze premie kan krijgen.

 • afbreken van de bestaande binnen- en buitenmuren is overduidelijk
 • afbreken van bestaande draagvloeren is er ook één van
 • Wat niet in aanmerking komt zijn bijvoorbeeld uitbreken van plafonds, wandtegels aan de binnenmuren, isolatie, en nog enkele andere. Langs de andere kant zijn dit werken die u met een beetje handigheid zelf kan uitvoeren.
  Uiteraard (hoe kan het ook anders) zijn er voorwaarden verbonden aan het krijgen van een Vlaamse renovatiepremie. Zo moet u voor elke categorie voor minstens €2.500,- facturen binnenbrengen. Evenwel exclusief BTW en er staat geen maximum op.

  Afbraakwerken prijzen

  Het is moeilijk om een exacte prijs te plakken op afbraakwerken en sloopwerken van uw woning. Zelfs bij benadering is het quasi onmogelijk. De richtprijs voor een volledige – niet abnormale grote – woning mag u toch rekenen op een €10.000,-. Alles hangt immers van zoveel zaken af: de aard van de werken om te beginnen, de methode van afbraak (complexe afbraak?), de bereikbaarheid, al dan niet containers nodig en noem maar op.
  Eén ding kan u in het achterhoofd houden. en dat is het feit dat vele materialen kunnen gerecycleerd worden.

  afbraakwerken prijzen

  Besparen door offertes te vergelijken

  Het is duidelijk dat u best niet zelf begint aan afbraakwerken. Het is een taak dat uitbesteed moet worden aan een gespecialiseerde firma. Het goede nieuws is dat er in uw regio verschillende bedrijven werkzaam zijn in die sector. Het is dus erg in uw voordeel dat u een offerteaanvraag doet. U krijgt op die manier tot 3 offertes die u dan kan vergelijken. Weet dat u tot 40% kan besparen op de kosten door een goede vergelijking te maken. Maak er gebruik van! Het is gratis en vrijblijvend!

  Vergelijk offertes en bespaar tot 20% op renovatiewerken!

  Vraag gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van diverse renovatiebedrijven uit uw streekgebied. Na de aanvraag ontvangt u snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor de aannemer met de beste prijs of voorwaarden. Zo bespaart u binnen enkele minuten tot wel 20% op de investering in renovatiewerken!