Huis afbreken en een nieuw huis bouwen? Grote en kleine afbraakwerken moeten veilig en zonder risico uitgevoerd worden. Laat u ook de grondwerken uitvoeren? Dan is de grond direct klaar voor de opbouw van de nieuwe constructie. Benieuwd wat afbraakwerken ongeveer kosten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes. Vergelijk en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod! Zo bespaart u tot 40% op de kosten.

Op deze pagina leest u voor welke afbraakwerken u een vakman kunt inschakelen. U leest ook over de prijzen en eventuele premies die u hiervoor mag aanvragen, zodat u weet wat het afbreken van huizen ongeveer kost.

Voor grote en kleine afbraakwerken

Een aannemer is in te schakelen voor grote en kleine afbraakwerken, voor eenvoudige binnenafbraakwerken en voor complexe afbraakwerken bij asbest. Bij het slopen van een huis, schuur of aanbouw is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Alleen dan weet u zeker dat er geen grote beschadigingen ontstaan aan omliggende gebouwen of percelen.

Navigeer op deze pagina naar:

Grote afbraakwerken

Grote afbraakwerken besteedt u best uit aan een vakman om problemen te voorkomen. Hieronder vallen verschillende werkzaamheden, zoals de afbraak van woningen of industriële panden. Als deze afbraak niet zorgvuldig wordt uitgevoerd dan zijn er vervelende gevolgen.

Onder grote afbraakwerken verstaan we onder meer:

  • Een huis afbreken voor bouwgrond
  • Afbraak van industriële panden
  • Afbraakwerken van bruggen wegen en andere infrastructuur.

Hieronder leest u meer over deze grote afbraakwerken. Wilt u een aannemer voor deze afbraakwerken inschakelen? Start dan nu uw gratis offerteaanvraag!

grote afbraakwerken

Afbraak van woningen

De afbraak van woningen houdt in dat de vakman huizen volledig sloopt. Veel mensen laten hun huis afbreken voor bouwgrond, zodat ze een compleet nieuwe woning kunnen opbouwen. Dit wordt vooral gedaan bij oude woningen waarbij renoveren een te grote opgave is. In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met eventueel asbest. Een woning met asbest mag u namelijk niet zomaar slopen!

Is het nodig om het huis volledig af te breken?

Soms is het ook voldoende om alleen bepaalde muren of ruimtes af te breken. Op die manier bespaart u flink op de kosten, doordat u niet een heel huis opnieuw hoeft op te laten bouwen.

Container voor afval?

Als u uw huis laat afbreken voor bijvoorbeeld bouwgrond, huur dan een container voor afval. Een vakman kan hiervoor zorgen. Een container is handig omdat u hier al het puin in kwijt kunt. Geef het door als deze container vol zit en de container met al het puin wordt voor u afgevoerd.

Hoe groot moet deze container zijn?

Dit is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid puin die u verwacht. Bij kleine afbraakwerken is een container van 10 tot 15 m³ vaak voldoende. Bij grote afbraakwerken in huis raden we een container van minimaal 30 m³ aan. Deze kunt u dan meerdere keren laten legen.

Opzoek naar een vakman voor afbraakwerken? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Afbraak van industriële gebouwen

Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in het afbreken van industriële gebouwen. Dit vereist een andere aanpak, omdat het hier vaak om hele grote panden gaat. Ook zijn er vaak staal- en betonconstructies waarbij het afbreken een andere aanpak vraagt. Dat komt vooral omdat de constructies door de stalen bewapening enorm sterk is. De vakmannen breken ook alle oude machines in industriële gebouwen voor u af.

Afbraak van infrastructuren

Wanneer er een nieuwe weg wordt aangelegd of een nieuwe brug gebouwd wordt, worden oude infrastructuren afgebroken. Deze sloopwerken vereisen weer een compleet andere aanpak. Naast dat de oude infrastructuren worden afgebroken voeren de vakmannen ook grondwerken uit, zodat het oppervlak klaar is voor de opbouw van een nieuwe weg. Onder het afbreken van infrastructuren verstaan we ook het slopen van bijvoorbeeld oude parkeergarages.

Kleine afbraakwerken

De tweede categorie afbraakwerken zijn kleine afbraakwerken. Hierbij gaat het vooral om binnenafbraakwerken. Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe badkamer? Dan zult u eerst de oude badkamer moeten afbreken zonder dat de waterleidingen beschadigen. Ziet u het niet zitten om deze en andere kleine afbraakwerken zelf uit te voeren, dan raden we u aan om hiervoor een vakman in te schakelen. Alleen dan weet u zeker dat de afbraakwerken in huis correct worden uitgevoerd.

Hieronder leest u meer over verschillende kleine afbraakwerken. Hebt u hulp nodig? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

kleine afbraakwerken

Binnenafbraak

Wat we bij oude huizen vaak zien is dat de indeling in deze tijd niet meer praktisch is. Veel mensen kopen dergelijke huizen vanwege de locatie en strippen de volledige binnenkant. Deze binnenafbraakwerken besteedt u best uit aan een vakman. Hij denkt met u mee en zorgt ervoor dat de afbraakwerken veilig worden uitgevoerd. Zo is het bijvoorbeeld niet zomaar toegestaan om nieuwe raam- of deuropeningen te maken.

Ook is het belangrijk om goed te onderzoeken of bepaalde tussenmuren of wanden wel verwijderd mogen worden. Gaat het bijvoorbeeld om een draagmuur? Het slopen van draagmuren maakt huizen instabiel en is dus niet toegestaan. Een vakman checkt bij de afbraak in woningen de originele bouwtekeningen en maakt dan een plan. Uiteindelijk is de afbraak van een draagmuur vaak wel mogelijk mits u hiervoor een draagbalk plaatst.

Onder afbraakwerken in huizen verstaan we onder meer sloopwerk van:

  • Badkamers
  • Keukens
  • Vloeren
  • Nieuwe raam- of deuropeningen
  • Trappen en liften
  • Tussenmuren

Afbraakwerken ter voorbereiding van renovatie

Wie zijn of haar keuken of badkamer wilt renoveren, moet de originele keuken of badkamer eerst laten verwijderen. Het afbreken van een bestaande keuken of badkamer klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Zeker het verwijderen alle tegels moet zorgvuldig gedaan worden, om zo beschadigingen aan het oppervlak te voorkomen.

In de praktijk blijkt dat veel doe-het-zelvers de fout ingaan bij afbraakwerken ter voorbereiding voor een renovatie. Zo wordt er niet altijd rekening gehouden met mogelijke asbest in huis of wordt een schouw uitgepakt terwijl deze een dragende functie heeft. Wilt u geen fouten maken bij de afbraakwerken in huis, schakel dan een expert in.

Meer informatie:
Algemene renovatiewerken
Kleine renovatiewerken
Totaalrenovatie
Dakrenovatie
Zolderrenovatie

Asbest verwijderen

Afbraakwerken met asbest worden zorgvuldig uitgevoerd. U mag het asbest in ieder geval niet zomaar zelf verwijderen omdat het risico bestaat dat de asbestvezels loslaten en door de ruimte gaan zweven. Als u wilt slopen in een ruimte waarin asbest is, dan moet de ruimte helemaal afgesloten worden. Ook moet u hiervoor een melding doen bij de gemeente.

Het afvoeren van asbesthoudende materialen wordt daarna gedaan door vakmannen met de juiste vergunningen, zodat er geen enkel risico is.

Wanneer mag ik asbest zelf verwijderen?

Dit is alleen toegestaan als het gaat om hechtgebonden asbest waarbij het dragermateriaal (zoals golfplaten, buizen of leien) in goede staat verkeren.

Mazouttank verwijderen

Wie zijn of haar mazouttank niet meer gebruikt is verplicht deze te neutraliseren en verwijderen. Dit is nodig als u overgaat op aardgas bijvoorbeeld. U kunt de tank ook laten neutraliseren door één van de vakmannen.

Wanneer moet ik mijn mazouttank verwijderen?

Dit is verplicht binnen een termijn van 5 jaar na het neutraliseren. De vakmannen graven de tank uit en voeren hem voor u af. Soms is het niet mogelijk de mazouttank te verwijderen. Het verwijderen van de tank kan ervoor zorgen dat de grond instabiel wordt. In dat geval mag u de tank laten zitten. De vakmannen vullen de tank in dat geval met zand of met bioschuim. Dit voorkomt dat de tank na verloop van tijd instort.

Grondwerken en afbraakwerken

Grond en afbraakwerken hebben veel met elkaar gemeen. Na het afbreken van een huis, en bedrijfspand of een weg moet de grond natuurlijk ook klaargemaakt worden voor de nieuwe gebouwen. Daarom worden ook de grondwerken uitgevoerd door hetzelfde bedrijf.

Wat zijn grondwerken?

Het grondwerk is het voorbereiden van de grond. Dit moet dus een goede fundering zijn voor nieuwe panden, bijgebouwen of schuren. Onder grondwerk verstaan we dus onder meer het uitgraven en ophogen van oppervlakken, het leveren van zand of grind en het uitgraven van bouwprojecten.

afbraakwerken

Vergunning voor afbraakwerken?

Heb ik een vergunning nodig voor afbraakwerken? Soms. In theorie bent u vergunningsplichtig als u afbraakwerken uitvoert. Maar er zijn hierop een aantal uitzonderingen.

Een constructie die u zonder vergunning mag plaatsen mag u ook zonder vergunning slopen. Ook is de volledige afbraak van een constructie vrijgesteld van een vergunning als deze niet is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Ook mag deze niet groter zijn dan 100 m² en mag het geen bijzonder belang hebben voor de leefomgeving. Hierbij gaat het vooral om constructies met een historische of esthetische waarde.

Houd er rekening mee dat de afbraakwerken veilig moeten worden uitgevoerd. Besteedt uw afbraakwerken daarom best uit aan een vakman. Zo zijn er ook geen veiligheidsrisico’s voor omliggende panden of gronden.

Afbraakwerken prijzen

Afbraakwerken prijzen zijn afhankelijk van de precieze werkzaamheden en het oppervlak. Het slopen van binnenmuren kost ongeveer €15,- tot €25,- per m². Bij een muuroppervlak van 15 m² ligt de totaalprijs in dat geval rond de €225,- tot €375,-.

Wilt u vloeren, wanden en plafonds kaal maken dan kost dit ongeveer €7,- tot €15,- per m². Dit wordt vooral gedaan ter voorbereiding op een renovatie, bijvoorbeeld in keukens en badkamers. Het oppervlak is dan klaar om opnieuw betegeld te worden.

Wilt u een gebouw afbreken tot aan de fundering dan kost dit gemiddeld €30,- tot €35,- per m². Kiest u ervoor om het gebouw compleet af te breken en de grond bouwklaar op te laten leveren, houd dan rekening met prijzen rond de €40,- tot €55,- per m².

Premie afbraakwerken?

Bij de sloop en heropbouw van huizen is het mogelijk om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen. Dit is een premie van €7.500,- per bouwproject die slechts één keer wordt verstrekt. Deze premie wordt pas uitgegeven ongeveer 3 maanden na het indienen van het sloopbewijs, dus u betaalt de kosten eerst zelf. Meer hierover leest u op vlaanderen.be.

Maar er is nog meer!

Bij het afbreken en opbouwen van binnen- en buitenmuren en het verwijderen van bestaande draagvloeren, heeft u mogelijk recht op de overkoepelende renovatiepremie. Dit is een premie van 20% of 30% van het geïnvesteerde bedrag. Op vlaanderen.be leest u meer over deze overkoepelende renovatiepremie. Bovendien profiteert u als particulier van verlaagde btw op afbraakwerken. U betaalt slechts 6% btw. Meer weten? Dit leest u op vlaanderen.be!

afbraakwerken vakman

Besparen op afbraakwerken? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u grote of kleine afbraakwerken uitbesteden aan een vakman? Met het vergelijken van offertes bespaart u gemakkelijk tot wel 40% op de kosten!

Hoe?

Start nu uw gratis offerteaanvraag en u ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van maximaal 5 bedrijven in uw regio. Vergelijk, en kies zelf de vakman met het beste aanbod. Zo bent u verzekerd van een eerlijke prijs! Deze offerteaanvraag is gratis en volledig vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.