De totaalrenovatie prijs is enorm afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. De beste manier om een indruk te krijgen van de kostprijs is met het aanvragen van offertes op maat.

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in uw regio. Kies het bedrijf met het beste aanbod en bespaar op de totaalrenovatie prijs!

Op deze pagina leest u meer over de gemiddelde prijs: wat kost een totaalrenovatie van een huis? U leest met welke keuzes u invloed hebt op de prijs en u krijgt tips om te besparen op de kosten.

Navigeer op deze pagina naar:

Wat kost een totaalrenovatie

De gemiddelde kosten van een totaalrenovatie in huis liggen rond de €750,- tot €1.500,- per m². Natuurlijk is de totaalrenovatie prijs sterk afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. In de tabel hieronder ziet u de prijzen van de verschillende onderdelen van een totaalrenovatie. Hoe meer onderdelen u renoveert, des te hoger de kostprijs van de totaalrenovatie per vierkante meter.

Zo liggen de prijzen voor een zolderrenovatie gemiddeld rond de €11.000,-. Voor dit bedrag is de zolder volledig afgewerkt, inclusief de plaatsing van een dakkapel. De kosten voor een badkamerrenovatie variëren van €3.500,- tot €10.000,- en zijn enorm afhankelijk van de keuze voor de tegels, het sanitair en eventuele extra werkzaamheden (zoals het verleggen van de watertoevoer en -afvoer).

totaalrenovatie prijs

Kosten totaalrenovatie: per onderdeel

Renovatiewerken Gemiddelde prijs* Omschrijving
Keukenrenovatie €900,- tot €2.000,- Voor een gemiddelde keuken
Badkamerrenovatie €3.500,- tot €10.000,- Voor een badkamer van 9m²
Zolderrenovatie €11.000,- Voor een gemiddelde zolder incl. plaatsen dakkapel
Gevelrenovatie €42,- per m² Prijs voor het vervangen van voegwerk
Dakrenovatie €16.000,- Voor het vervangen van een dak van 70 m² incl. plaatsen van dakpannen en een dakraam
Vernieuwen elektra €8.500,
Nieuwe waterleidingen €4.250,
Verwarming €10.000,-
Isoleren €13,- tot €140,- per m² Afhankelijk van gekozen isolatiemethode
Pleisterwerken €25,- per m²
Gyprocwerken €25,- tot €35,- per m² Voorzetwand
€50,- tot €75,- per m² Plafond
Schilderwerken €15,- tot €20,- per m²
Metselwerken €100,- per m² Exclusief voorrijkosten
Afbraakwerken €7,- tot €55,- per m²
Nieuwe ramen €500,- per m² Incl. beglazing
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vul het offerteformulier in!

Besparen op de totaalrenovatie prijs?

Vergelijk gratis offertes en kies het bedrijf met het beste aanbod!

Deze factoren zijn van invloed op de totaalrenovatie prijs

De kostprijs van de totaalrenovatie van uw woning is afhankelijk van keuzes die u zelf neemt. De keuze voor de specifieke renovatiewerken die u laat uitvoeren, de keuze voor het materiaal en natuurlijk de keuze voor de renovatiespecialist.

Hieronder leest u meer over de verschillende factoren die de gemiddelde prijs van een totaalrenovatie beïnvloeden. Benieuwd wat de prijzen zijn? Vraag dan gratis offertes aan!

1. Renovatiewerken

De grootste invloed op de prijzen van een totaalrenovatie, zijn de specifieke renovatiewerken die u laat uitvoeren. Een zolderrenovatie is natuurlijk een stuk goedkoper als u geen dakkapel laat plaatsen en als u vooral de afwerking van uw huis renoveert bent u goedkoper uit dan wanneer u kiest voor een volledige badkamer- of keukenrenovatie.

Weet u niet goed welk renovatiewerk u uit wilt voeren tijdens de totaalrenovatie? Een renovatiespecialist geeft u een persoonlijk advies, zodat u zeker weet dat uw verbouwing waardevol is.

2. Materiaal

Een tweede keuze die invloed heeft op de prijzen, is het materiaal. De totaalrenovatie prijs ligt relatief laag als u kiest voor goedkope materialen. Schilderen is bijvoorbeeld goedkoper dan stucen en door te kiezen voor goedkoop sanitair houdt u de kosten van een badkamerrenovatie ook een stuk lager.

U hebt bij een totaalrenovatie dus de keuze tussen een basis- en een luxe renovatie. Een basisrenovatie is voordelig, hierbij worden goedkope materialen gebruikt. Voorbeelden zijn kunststof en merkloos sanitair of apparatuur. Bij een luxe renovatie gaat het om producten zoals keramische tegels en a-merk apparatuur.

prijs totaalrenovatie

3. Aannemer

Het is bij een totaalrenovatie mogelijk om een aannemer in te schakelen. Deze aannemer coördineert de totaalrenovatie en is uw enige aanspreekpunt. Hij waarborgt de kwaliteit en zorgt er voor dat alle werkzaamheden binnen de geplande tijd en het budget worden uitgevoerd.

Kiest u ervoor om een aannemer in te schakelen, dan lopen de kosten natuurlijk verder op. Toch bespaart u dit heel veel stress, tijd en energie omdat u zichzelf nergens druk om hoeft te maken. Kiest u ervoor om geen aannemer in te schakelen dan moet u zelf verschillende specialisten inhuren.

4. Tarieven specialisten

Coördineert u zelf de totaalrenovatie? Schakel dan verschillende specialisten in voor de onderdelen van uw totaalrenovatie. De prijzen van een stukadoor liggen tussen de €25,- tot €55,- per uur of rond de €10,- tot €25,- per m². Tegelzetters vragen een gemiddelde prijs per uur van €35,- tot €45,- of rond de €30,- tot €40,- per m².

Of de specialisten een prijs per uur of per vierkante meter in rekening brengen is helemaal afhankelijk van de klus. Bij eenvoudig schilderwerk op wanden gaat het vaak om een prijs per m², deze ligt rond de €40,- tot €45,-. Gaat het om lastige schilderwerken, zoals het verven van ramen of het lakken van de trap, dan brengt de specialist vaak prijzen per uur in rekening. In dit geval ligt het rond de €35,- tot €45,- per uur.

Tarieven renovatiespecialisten

Specialist Uurtarief* Prijs per m²*
Stukadoor €25,- tot €55,- €10,- tot €25,-
Timmerman €30,- tot €65,- n.v.t.
Tegelzetter €35,- tot €45,- €30,- tot €40,-
Schilder €35,- tot €45,- €40,- tot €45,-
Dakdekker €35,- tot €55,- n.v.t.
Glaszetter €40,- tot €50,- €45,- tot €75,-
Elektricien €40,- tot €75,- n.v.t.
*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten van uw renovatie? Vul het offerteformulier in.

Premie totaalrenovatie

Bij een renovatie heeft u mogelijk recht op een premie. Dit houdt in dat u een deel van de investering weer terugkrijgt. Zo is het voor iedereen mogelijk om hun huis op te knappen! Er zijn verschillende mogelijkheden. Allereerst is er de overkoepelende renovatiepremie. Dit is een premie van 20% of 30% van de investeren, afhankelijk van uw inkomen. Er is ook een aanpassingspremie voor 65-plussers die hun huis vanwege hun leeftijd moeten laten aanpassen. Daarnaast zijn er verschillende premies voor bepaalde werkzaamheden, zoals het vervangen van ramen of voor het vernieuwen van de elektriciteit. Op vlaanderen.be leest u welke premie mogelijkheden er zijn.

Maar dat is nog niet alles!

Wie bij de netbeheerder minimaal 3 premies aanvraagt en voldoet aan alle voorwaarden heeft recht op de totaalrenovatiebonus. Bij 3 energiebesparende maatregelen ligt deze bonus bij eengezinswoningen op €1.250,-. Investeert u in 7 energiebesparende maatregelen dan loopt deze bonus op tot wel €4.750,-. Meer hierover leest u op vlaanderen.be.

Besparen op kosten totaalrenovatie huis? Handige tips!

Wilt u de prijzen zo laag mogelijk houden? Steek zelf ook de handen uit de mouwen. Door de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren is de vakman minder tijd kwijt. Daarnaast is het misschien mogelijk om zelf puin af te voeren. In sommige gemeenten kan dit gratis, terwijl u er wel afvoerkosten betaalt als u dit door de vakman laat doen.

Zo bespaart u op de kosten:

  • Kies altijd voor specialisten bij u in de buurt. Zo houdt u de voorrijkosten zo laag mogelijk.
  • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit. Denk aan het afdekken van vloeren, het verwijderen van oude dakbedekking of het leeghalen van bepaalde ruimtes. Vraag de specialist welke voorbereidingen u kunt uitvoeren.
  • Kijk of het mogelijk is om puin zelf af te voeren. Dit bespaart op de afvoerkosten.
  • Vergelijk de verschillende prijzen van specialisten in de regio, en kies de vakmannen met het beste aanbod.

totaalrenovatie prijs aannemer

Totaalrenovatie uitvoeren? Vergelijk gratis offertes!

Op zoek naar specialisten voor uw totaalrenovatie? Met het vergelijken van offertes bent u verzekerd van een eerlijke prijs! Kies voor de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Dan ontvangt u zo snel mogelijk de prijzen van maximaal 5 experts in uw regio. Deze offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend, dus u zit helemaal nergens aan vast!