Met een dakrenovatie kan u het dak boven uw hoofd in goede orde houden. Het dak bepaalt niet alleen het uitzicht van uw woning in de straat. Een gezond dak dat goed geïsoleerd is zorgt er voor dat er geen koude en warmte binnen komt, maar ook niet naar buiten gaat. Met andere woorden: een goede dakisolatie zorgt voor aangename temperaturen, winter en zomer. Bovendien zal u het merken aan uw energiefactuur! We moeten echter beseffen dat een dak kwetsbaar is en zich alle weersomstandigheden op zijn dak haalt. Na verloop van tijd moet u het sowieso vervangen. Geheel of gedeeltelijk. Die beslissing laat u best aan een ervaren dakwerker over. Samen met hem kan u dan overleggen wat er moet gaan gebeuren. We lichten één en ander toe.
dakrenovatie

Kleine reparaties of totale dakrenovatie

Onder kleine reparaties verstaan we voor een hellend dak bijvoorbeeld één of meerdere dakpan(nen) die gescheurd zijn, of van het dak zijn gewaaid. Voor een plat dak geldt eerder hier of daar een scheur in de dakbedekking (roofing, EPDM, etc.). Voor deze werkzaamheden is geen renovatie nodig, dit is eerder een herstelling. Uw daklekkage is op die manier snel opgelost. Een dak volledig renoveren is iets anders. Is uw onderliggende dakconstructie nog in goede staat, dan komt u er van af met het vernieuwen van dakpannen of – voor een plat dak – het vernieuwen van de dakbedekking.

Een totale dakrenovatie is nodig wanneer uw constructie niet meer doet wat het moet doen, namelijk uw dakbedekking in goede staat houden. Het renoveren van een totale dakrenovatie begint dan ook bij de dakconstructie. Uw dakwerker zal de oude constructie afbreken en de kepers en spanten vervangen door nieuwe houten balken. Daarna kan u best uw dak laten isoleren vooraleer de uiteindelijke dakbedekking voor de afwerking zorgt. Over de dakisolatie komen we iets verder op terug.
dakisolatie plaatsen

Dakisolatie plaatsen

We moeten kort een onderscheid maken tussen een plat dak en een hellend dak. Het is altijd verstandig om een offerteaanvraag te doen wanneer u dakisolatie wilt laten plaatsen. Zo komt u erachter wat deze dakrenovatie u ongeveer gaat kosten en kunt u meerdere firma’s uit uw streek op prijs vergelijken.

Plat dak isoleren

De meest voorkomende (en beste) vorm van een plat dak is het zogenaamde “warm plat dak. Dat betekent dat de isolatie bij het renoveren wordt aangebracht tussen het onderdak (wat oudere woningen zelfs vaak niet hebben) en de dakbedekking.

Hellend dak isoleren

Wanneer uw dakwerker een hellend dak gaat isoleren voor hij verder gaat met het plaatsen van de dakpannen, zal hij tussen de kepers glaswol of iets dergelijks plaatsen. Er kan overwogen worden om deze renovatie op een later tijdstip te doen.

Nieuwe dakbedekking plaatsen

Mooi. Het begin van uw renovatie is gemaakt en al aardig opgeschoten. U hebt een nieuwe dakconstructie die er weer jaren tegen kan, uw dak is goed geïsoleerd. Nu komt de afwerking van de dakrenovatie. Ook hier maken we onderscheid tussen platte- en hellende daken.

Dakbedekking bij een plat dak

Er bestaan verschillende mogelijkheden om bij het renoveren van een plat dak een dakbedekking aan te laten brengen. Het traditionele roofing (bitumen) maakt stilaan plaats voor het nieuwere EPDM of zelfs PVC. Beiden zijn gemaakt van kunststof en worden “koud” geplaatst. Het grote voordeel is dat er geen risico bestaat op brand aan uw houten dakconstructie, want roofing wordt gebrand. Een ander groot voordeel is de levensduur. Roofing (bitumen) gaat gemiddeld 25 jaar mee. EPDM en PVC gaat tot 40 jaar mee. Een aardig verschil in uw geldbeugel, niet?

Dakbedekking bij een hellend dak

Bij het renoveren van een hellend dak worden in de meeste gevallen dakpannen geplaatst. Deze zijn er in verschillende soorten. U hebt de (meest voorkomende) keramische dakpannen en de betonnen dakpannen. Leien pannen behoren echter ook tot de mogelijkheid en zelfs metaal wordt gebruikt als dakbedekking. In uitzonderlijke gevallen zijn er mensen die er voor kiezen om hun woning te laten voorzien van een rieten dak.

plat dak renoveren

Dakpannen recupereren of juist niet?

U woont in een woning met een hellend dak en bedekt met dakpannen. U hebt de keuze moeten maken om een totale dakrenovatie te laten uitvoeren door een dakdekkersbedrijf. Dit kost allemaal geld. Veel geld. U overweegt dus misschien om uw oude pannendak te recupereren? Bezint eer gij begint, een oud spreekwoord. Laat bij zulke dakwerken uw specialist een goede inspectie maken of uw oude dakpannen nog wel in goede staat zijn. Wanneer een dakdekker deze dakwerken uitvoert, moet u er rekening mee houden dat dit een werkje van lange adem is. Immers, de dakpannen moeten één voor één geïnspecteerd worden op scheurtjes die soms wel eens “verborgen” kunnen zijn. De dakpan moeten bij deze keuze van dakrenovatie ook één voor één verwijderd worden. Rechtstreeks gevolg is dat het wel eens kan voorkomen dat u meer geld kwijt bent dan wanneer u nieuwe pannen laat plaatsen.

Hoe zit het met een overzetdak?

Wat is nu een overzetdak? Eigenlijk is het antwoord zeer simpel. Het is een nieuw dak dat bovenop uw oude dak geplaatst wordt. Er wordt bij dit soort dakrenovatie niet aan uw oude dak geraakt. Er zijn geen afbraakwerken bij deze renovatie, het is snel en dus – goedkoper. Het principe is dat er een lattenwerk wordt aangebracht op uw oude dak en boven dat lattenwerk komt de dakbedekking. Deze bedekking bestaat uit metalen platen die er exact hetzelfde uitzien dan uw oorspronkelijke dakmaterialen. Maar let op! Het goedkoop renoveren met een overzetdak gaat haast niet op voor een hellend dak met pannen. De dakpannen moeten hoe dan ook verwijderd worden. Dit om de stevigheid van de constructie te kunnen garanderen. Daarnaast zijn er wel enkele voordelen, maar helaas, ook nadelen. De voordelen zijn, dat het een goedkope oplossing is voor uw dakrenovatie, het gaat snel (max. 2 dagen en de klus voor de dakwerker zit er op), de platen zijn licht van gewicht en hebben het uitzicht van een gewone dakbedekking. U kan bovendien een extra isolatielaag laten aanbrengen. Maar dan de nadelen: Er moet voor gezorgd worden dat er zich geen condensvorming voor doet. De remedie daartegen is het plaatsen van een onderdakfolie en het zorgen voor een goede ventilatie. Het grootste nadeel zit hem er in dat er veel moeilijker geïnspecteerd kan worden bij daklekkage. Alles dus goed overwegen!

Gemiddelde prijzen dakrenovatie

Een dak renoveren kost geld. Dat is duidelijk. Maar wat de prijzen van een dakrenovatie precies gaan zijn is een moeilijke oefening. We kunnen echter wel richtprijzen meegeven. Dan hangt er veel af van of uw dakwerker van uw keuze werkt per uur of per m². Daarnaast geven we u de prijzen van de verschillende dakbedekkingen:

Soort dak Gemiddelde prijs per m²
Platte daken
Roofing €5 ,- tot €10,-
EPDM €17,- tot €23,-
Hellende daken
Kunstlei €10,- tot €12,-
Natuurleien €15,- tot €25,-
Betonnen dakpannen €5,- tot €10,-
Keramische pannen €15,- tot €18,-
Denk ook aan deze kosten bij een dakrenovatie
Een steiger huren kost u ongeveer €160,- per week
Hebt u een pannenlift nodig: ca. €300,- per week
Uurtarief van een dakwerker: gemiddeld €35,- per uur
dak renoveren

Premie dakrenovatie

Voor u van uw stoel valt of finaal door het dak gaat van de kosten, lees dan eerst dit. Er bestaan verschillende premies waar u recht op hebt, mits u aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Vlaamse Overheid

Behandelen van, afbreken van en vervangen van een dakconstructie is goed voor een premie. Ook vernieuwing van een waterdichte bedekking van het dak komt in aanmerking. Plaatsen van allerhande randmateriaal (dakgoten, regenpijpen, dakramen, koepels, etc.) tellen ook mee. Afhankelijk van uw inkomen kan die premie 20% tot 30% bedragen op uw facturen. Wel met een maximum van €10.000,-. Verder zijn er ook nog wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Vlaamse Verbeteringspremie

Deze premie geeft recht op €1.250,- voor ongeveer dezelfde dakwerken zoals bij de premie van de Vlaamse Overheid. [link naar: de verbeteringspremie]

Subsidie van de netbeheerder voor dakisolatie

U moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. De isolatie moet voldoen aan technische eisen en de premie moet maximaal 12 maanden na datum op de eindfactuur de netbeheerder bereiken. Premie bedraagt, wanneer de werken door een dakbedrijf uitgevoerd wordt: €6,-/m². [meer weten? Link: premie van de netbeheerder]

Verder zijn er nog enkele premies die u kan aanvragen. Daarom, informeer u zeer goed!!

Op deze pagina leest u meer over algemene renovatiewerken.

schuin dak dakrenovatie

Besparen door offertes te vergelijken

Hoe dan ook, een dakrenovatie kost veel geld. Het is ook zo dat de verschillende dakdekkersbedrijven uw dakwerken uitvoert met nogal een verschil aan prijs. Het is daarom zeer verstandig om een offerteaanvraag te doen. U ontvangt zeer snel meerdere offertes van diverse dakbedrijven in uw buurt. Door deze offertes te vergelijken kan u tot wel 20% besparen op de totale kostprijs. Er is immers een groot netwerk van bedrijven die u nodig hebt. Het is bovendien een service die gratis en vrijblijvend is.