Veel mensen willen weten wat de gemiddelde kosten voor renovatiewerken zijn. De prijzen voor de aankoop van een huis lopen tegenwoordig hoog op. Ook de aankoop van een stuk bouwgrond is duur. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun huis te renoveren. Dat heeft zijn invloed op je budget. Nu zijn er verschillende soorten renovatiewerken. Een eerste is de buitenkant van je huis renoveren (gevelrenovatie, ramen en deuren vernieuwen, dakrenovatie,etc.). Een tweede soort verbouwing is het vernieuwen van uw elektriciteit, installatie van uw verwarming en sanitair. Ten slotte het renoveren van uw badkamer, keuken, zolder, om er maar enkele te noemen. Elke soort renovatie heeft zijn prijs. Veel hangt ook af van wat u wil. Het is zeer moeilijk om te weten hoeveel renovatiewerken kosten.
renovatie kosten
Er zijn basisrenovaties, gemiddelde renovaties en de luxe renovaties. Als we uitgaan van gemiddelde prijzen komen we tot bijvoorbeeld de volgende conclusie: voor een dakrenovatie mag je uitgaan van een gemiddelde kostprijs van ca. €300,- per m². Voor nieuwe ramen mag u rekenen op een gemiddelde van €400,- à €650,- per raam. We gaan hieronder in op enkele voorbeelden.

Realistische raming van de kosten (door een basisbudget te bepalen)

U wil renovatiewerken laten uitvoeren aan uw huis. Goed. Er is een spreekwoord dat zegt: “bezint voor gij begint”. Dit gaat bij renoveren zeker op! Beslis welke renovaties u wil en stel een basisbudget op. Houd daarbij vooral rekening mee dat u 10 tot 15% meer rekent voor onvoorziene kosten. Neem in uw berekening ook op dat u verscheidene premies en belastingverminderingen kan krijgen. Een goede raad: neem een renovatiecoördinator onder de arm. Hij kan samen met u een renovatieplan opstellen.

Waaruit is de kostprijs van renovatiewerken opgebouwd?

De opbouw van de prijzen van een renovatie zijn zeer verschillend en daardoor moeilijk in te schatten. Globaal mag u de volgende vuistregel hanteren: 60% van de kostprijs gaat naar arbeidskosten, een 35% naar materialen en de overige 5% naar eventuele verplaatsingskosten. Uw aannemer kan daarnaast een totaalprijs voor de renovatiewerken voorleggen of een prijs per uur. Tenslotte hangt alles af van wat u wenst. Het spreekt voor zich dat een basisrenovatie stukken goedkoper is dan een luxe renovatie.

Renovatiewerken Kosten (inclusief plaatsing en BTW)
Geheel nieuwe elektra €8.500,-
Nieuw sanitair en waterleidingen €4.250,-
Verwarming (6 radiatoren) en CV €10.000,-
Dak renoveren (dak, dakramen, dakpannen 70m2) €16.000,-
Ramen €500,- per m2
Gevelrenovatie (voegwerk vervangen) €42,- per m2
Bepleistering €25,- per m2
Dakisolatie €30,- per m2
Gemiddelde keukenrenovatie €900,- tot €2.000,-
Badkamerrenovatie (9m2) €3.500,- tot €10.000,-
Gemiddelde zolderrenovatie (incl. dakkapel) €11.000,-

(*) deze prijzen zijn richtprijzen en een grove schatting. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Gemiddelde prijs badkamerrenovatie

De kostprijs voor een badkamerrenovatie is zeer uiteenlopend. Alles hangt immers af van wat uw wensen zijn. Een volledige badkamer renoveren heeft gemiddeld een prijs van €3.500,- tot €10.000,-. Wie een basic ligbad wil, betaalt ongeveer €800,- à €900,-. Wenst u een luxe ligbad, dan kunnen de kostprijzen oplopen tot wel €2.800,-. Hetzelfde voor een douche. Een eenvoudige douchecabine heb je al voor de prijs vanaf €600,-. Een inloopdouche kost je al snel €1.900,-. Wil je een volledige badkamerrenovatie met nieuw toilet, wastafel en zelfs een nieuwe vloer? U mag dan rekenen op een kostprijs tussen €3.500,- en €5.000,-. Er moet ook rekening gehouden worden dat de elektriciteit in orde is, het sanitair dat moet verlegd worden en de aankoop van kranen, leidingen, en dergelijk “klein” materiaal.
keukenrenovatie kosten

Gemiddelde prijzen keukenrenovatie

De keuken. In de meeste gevallen de werkplaats van de vrouw des huizes. Keukenrenovatie komt veelvuldig voor en ook hier geldt: u kan kiezen voor een basis renovatie of iets meer. Wie tevreden is met een simpele uitvoering met goedkopere merken, mag rekenen op zo’n €2.000,-. Ook hier hangt veel af van de gekozen materialen. De kostprijs van een granieten keukenblad bijvoorbeeld, is uiteraard duurder dan een houten blad. Moet het iets meer zijn, dan ligt de prijs al snel tussen de €10.000,- en €15.000,-. Het neusje van de zalm is een keuken op maat. Prijzen van wel €20.000,- tot zelfs €50.000,-. Houd er ook rekening mee dat uw sanitair en elektrische installatie in orde is.

Richtprijzen zolder verbouwen

Zolderrenovatie is zeer nuttig. In de eerste plaats omdat door een goede isolatie je energiefactuur zal dalen. Ten tweede kan u in uw huis een extra, knusse ruimte creëren. Bovendien is er een mogelijkheid om een premie te krijgen bij isolatiewerken. Later meer hierover. Aan het renoveren van uw zolder hangt meestal gemiddeld een prijs van €11.000,-.

Kosten van een gevelrenovatie

De ene gevelrenovatie is de andere niet. De gevel van uw huis vooraf inspecteren is een must. Daarnaast moet je de bedenking maken of u uw gevel eerst gaat reinigen of niet. De meeste mensen beginnen bij de renovatie met een reiniging. Voordeel hiervan is dat de onzichtbare beschadigingen naar voren komen. Prijs voor een gevelreiniging varieert tussen de €9,- en €25,- per m², uiteraard afhankelijk van het type gevel van uw woning. Dan moet u de beslissing nemen of u bij de renovatiewerken uw gevel gaat laten impregneren. Het biedt een onzichtbare beschermlaag en beschermt uw huis tegen vocht. U mag rekenen op een prijs van ca. €9 per m². Tot slot is bij het renoveren van uw gevel zeer interessant. Uw huis krijgt terug dat mooie uitzicht. Maar er is meer! Ook hier beschermt u uw woning tegen vocht en vuil. Doe een offerteaanvraag en vergelijk tot wel 3 offertes. Zo kan u tot 20% besparen door te vergelijken.
gevelrenovatie kosten

Kostprijs voor een dakrenovatie

Het dak boven uw hoofd dient in goede staat te zijn. Er zijn verschillende manieren voor een dakrenovatie. Laat een ervaren dakwerker uw dak inspecteren en zo vaststellen wat er moet gebeuren. Meestal volstaat het om bij het renoveren de dakbedekking te vervangen. Wat er wel bij komt is dat u best de dakgoten laat vervangen. De invloed van het weer kan er immers voor zorgen dat uw dakgoten beschadigd zijn. Om een inschatting van de kosten voor een dakrenovatie te bepalen, mag u rekenen op 55% arbeidskosten, 40% materiaal en 5% verplaatsingskosten. Daarnaast hangt de prijs af van welk type dak uw woning heeft. Offertes vergelijken is de boodschap!

Soort dak Gemiddelde prijs per m²
Platte daken
Roofing €5 ,- tot €10,-
EPDM €17,- tot €23,-
Hellende daken
Kunstlei €10,- tot €12,-
Natuurleien €15,- tot €25,-
Betonnen dakpannen €5,- tot €10,-
Keramische pannen €15,- tot €18,-
Denk ook aan deze kosten bij een dakrenovatie
Een steiger huren kost u ongeveer €160,- per week
Hebt u een pannenlift nodig: ca. €300,- per week
Uurtarief van een dakwerker: gemiddeld €35,- per uur

Wat kost een totaalrenovatie

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van een totaalrenovatie. Het is niet zo dat je bij wijze van spreken elke steen, dakpan of tegel moet vervangen. Bij dit soort renovatiewerken geldt voor de overheid dat je in een tijdspanne van vijf jaar, drie van volgende renovaties uitvoert: isoleren van uw dak en zoldervloer, isoleren van muren, isoleren van vloeren en plafonds. Deze drie renovatiewerken gelden voor een oppervlakte van minimum 30m². Verder: het plaatsen van warmtepompen, installatie van een zonneboiler en tot slot installeren van een ventilatiesysteem. De prijzen voor deze renovatiewerken hangen af van vele factoren. Zo telt de toestand van uw huis, het soort materialen dat u wenst te gebruiken enz. mee. Over het algemeen liggen de kosten voor bovengenoemde werken tussen de €750,- en €1.500,- per m². Hier telt echter ook mee dat je een extra premie kan krijgen als u kiest voor een totaalrenovatie.
totaalrenovatie kosten

Premies en belastingen die in uw voordeel werken

Wie renovatiewerken aan zijn huis laat uitvoeren heeft recht op verschillende premies. Vroeger bestond er een belastingvermindering voor de isolatie van uw dak. Anno 2018 is deze vermindering afgeschaft. De belastingvermindering heeft betrekking op het renoveren van volgende zaken: de werkzaamheden die uw huis beschermen tegen inbraak en brand. Voorwaarde is wel dat deze renovatiewerken dienen uitgevoerd te worden door een erkend aannemer. Bijkomende voorwaarde is dat uw huis minstens vijf jaar in gebruik moet zijn. Premies bestaan nog wel, ook voor dakisolatie. Indien geplaatst door een aannemer is dat €6,- per m². Verder kan u premies krijgen voor spouwmuurisolatie, muurisolatie binnenmuur, buitenmuur. Ook vloerisolatie en beglazing komen in aanmerking. Tenslotte kan u ook een premie krijgen voor zonneboilers en warmtepompen. Informeert u goed bij de plaatselijke overheden.

Besparen door offertes te vergelijken

Zoals u hierboven kan lezen is de rode draad bij renovatiewerken dat de prijzen danig uiteen lopen. U doet er voordeel mee door een offerteaanvraag te doen. U ontvangt offertes van wel drie firma’s. Daarmee kan u tot 20% besparen door deze offertes te vergelijken. Er is namelijk een groot netwerk van betrouwbare bedrijven. Bovendien is het geheel vrijblijvend en gratis!