Wilt u uw woning opknappen? Met een totaalrenovatie geniet u jaren van een verhoogd wooncomfort en vaak ook van een lagere energierekening. Met een vakkundige renovatiespecialist krijg ut altijd het gewenste effect. De specialist komt met vernieuwende ideeën voor uw wensen en levert echt vakwerk.

Op deze pagina leest u alles over de totaalrenovatie van een woning en wat het kost en hoe u deze klus aanpakt. Ook leest u wat een vakman allemaal voor u kan betekenen.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gebruik te maken van onze offerteservice kiest u uw vakman bewust. Zo weet u zeker dat hij precies bij uw wensen past en dat u een goede prijs betaalt. Het vergelijken prijsoffertes is bovendien geheel gratis én vrijblijvend!

Navigeer op deze pagina naar:

Wat is totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie is vaak een volledige vernieuwing van een woning. De naam suggereert ook dat ieder hoekje van uw huis wordt aangepakt. Er kan echter ook sprake zijn van een aantal werken. Een totaalrenovatie van een woning is altijd een grote opknapbeurt, zodat uw huis klaar is voor de toekomst.

Welke klussen horen vaak bij een verbouwing?

 • Ramen en schrijnwerk vervangen
 • Muren, vloer of dak isoleren
 • Warmtepomp installeren
 • Vervangen van de keuken of badkamer
 • Vernieuwen van electriciteitsleidingen en verwarming
 • Nieuwe vloeren plaatsen
 • Nieuwe bezetting op de muren
 • Gevelrenovatie

Wat is het voordeel van een totaalrenovatie? Da het verbouwen hebt u het gevoel alsof u in een nieuwe woning woont. Uw woning wordt meer waard en vaak ook veel energiezuiniger!

Meer informatie over:
Algemene renovatiewerken
Dakrenovatie
Afbraakwerken
Zolderrenovatie

totaalrenovatie

Hoe werkt totaalrenovatie van een woning?

Het stappenplan van een totaalrenovatie verloopt doorgaans op de volgende manier:

 • Stap 1: Uw wensen. U denkt na over wat u verwacht van de verbouwing en hoe u wenst dat het eindresultaat eruitziet. Welke sfeer wilt u creëren? In een eerste gesprek met uw renovatiespecialist worden uw dromen en wensen besproken.
 • Stap 2: Analyse van de huidige situatie. Een renovatieadviseur komt bij u langs om de huidige staat van uw woning te analyseren. Op basis van de analyse stelt hij vast welke werken er precies uitgevoerd moeten worden en maakt hij een schatting van de totaalrenovatie kosten.
 • Stap 3: Van ontwerp naar plan. Een architect en ingenieur gaan met uw wensen aan de slag en vertalen deze naar een ontwerp. Ook wordt het project ingepland, zodat u weet wanneer u de vakmensen zult ontvangen.
 • Stap 4: Uitvoering renovatiewerken. Een team vakmensen werkt, onder leiding van een aannemer, aan alle renovatiewerken.
 • Stap 5: Oplevering. Uw droomwoning is helemaal klaar. De oplevering is een feestje waard!

Aannemer gezocht?

Vraag gratis offertes aan!

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Wanneer u een totaalrenovatie van uw huis of appartement laat uitvoeren, wilt u vast graag weten hoe lang u in de verbouwing zit. Hoe lang duurt een totaalrenovatie? Het is natuurlijk afhankelijk hoeveel renovatiewerken u laat uitvoeren, maar het duurt gewoonlijk één jaar. Deze periode is wel inclusief het opstellen van de plannen en de nazorg. U zit niet een heel jaar in een verbouwing.

Wilt u zeker weten dat uw renovatiewerken binnen de afgesproken tijd afgerond zijn? Werk dan samen met een aannemer. Die overziet het gehele project.

Totaalrenovatie met architect

Bij een totaalrenovatie is vaak een architect nodig. Het is belangrijk deze in het begin al in te schakelen. Vaak komt men er te laat achter dat een architect toch nodig is, waardoor ze extra kosten hebben.

Waarom een architect inschakelen?

In sommige gevallen is het verplicht een architect in te schakelen. Het gaat dan om renovaties waar u een bouwvergunning voor moet aanvragen. Het bouwen van een aanbouw bijvoorbeeld heeft een bouwvergunning nodig. Schakelt u geen architect in, dan riskeert u een hoge boete.

Het installeren van zonnepanelen, werken aan deuren en ramen en het renoveren van de gevel mogen echter uitgevoerd worden zonder bouwvergunning.

Totaalrenovatie, samenwerken met aannemer

Omdat er bij een totaalrenovatie veel verschillende renovatiewerken tegelijkertijd uitgevoerd worden, is het lastig om overzicht te houden. Er lopen veel vakmensen in uw woning, zoals een elektricien, stukadoor, schrijnwerker of sanitairspecialist.

Daarnaast moeten er veel bouwmaterialen besteld en geleverd worden. En er moet worden bijgehouden wanneer welke bouwmaterialen nodig zijn en wanneer welke vakman aan de slag moet.

U kunt zich voorstellen dat het fijn is als er iemand is die het gehele project overziet en ervoor zorgt dat alles op het juiste moment gebeurt. Schakel daarom bij een totaalrenovatie een aannemer in. Die houdt alles in de gaten en zorgt ervoor dat alle werken binnen de afgesproken tijd zijn afgerond.

totaalrenovatie aannemer

Totaalrenovatie of nieuwbouw?

Twijfelt u tussen een totaalrenovatie of een nieuwe woning laten bouwen? De aankoopprijs van een bestaande woning ligt lager die die van een nieuwbouw. Dat maakt dat u met een renovatie gemiddeld 20 tot 25% bespaart.

De voordelen van het verbouwen van een bestaande woning zijn dat het sneller klaar is dan het bouwen van een geheel nieuwe woning. Bovendien hoeft u niet te verhuizen en geeft u uw bestaande woning echt een eigen plek. U kunt zelf eventueel kleine werken uitvoeren. Bovendien bespaart u bij renoveren op de btw, omdat u het verlaagde tarief van 6% betaalt.

Specialist gezocht voor de totaalrenovatie van uw woning?

Zoek niet verder en vergelijk gratis offertes!

Veelvoorkomende onderdelen van totaalrenovaties

Hoewel u natuurlijk zelf kiest welke renovaties u wilt uitvoeren, komen een aantal onderdelen vaak voor bij een totaalrenovatie.

 • Bij een totaalrenovatie neemt de badkamer vaak mee. Een nieuwe badkamer geeft u veel wooncomfort. Het is de ruimte waar u iedere dag start en eindigt. Laat bijvoorbeeld een comfortabel ligbad plaatsen of een inloopdouche. Met ingebouwde lichtspots maakt u het geheel helemaal af.
 • Een nieuwe keuken is ook iets wat veel mensen graag willen. Met de totaalrenovatie van een keuken laat u bijvoorbeeld een nieuw keukenblad plaatsen, maar u kunt ook een nieuwe spatwand uitkiezen of een nieuw keukenblad.
 • Wilt u extra woonruimte creëren? Dat doen veel mensen door te kiezen voor een totaalrenovatie van de zolder. Door deze te isoleren en te laten aftimmeren, realiseert u bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een schone werkkamer.

Hoeveel kost een totaalrenovatie?

Het is erg lastig om op deze vraag een pasklaar antwoord te geven. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de kostprijs van een totaalrenovatie. Denk bijvoorbeeld aan de materialen, isolatietechnieken, mate van afwerking. Laat u ook muren slopen of is de elektriciteit aan vervanging toe: allemaal factoren die de prijs beïnvloeden. Wel kunt u hier van veel voorkomende renovatiewerken richtprijzen vinden.

Hoeveel kost een totaalrenovatie?

Het aanbrengen van dakisolatie kost ongeveer €30,- per m². Wilt u nieuwe ramen? Dan moet u rekenen op een prijs van gemiddeld €500,- per m². Het vernieuwen van alle elektra kost gemiddeld €8.500,- en het plaatsen van nieuwe waterleidingen ongeveer €4.250,-. In de volgende prijstabel vindt u meer richtprijzen.

Kosten totaalrenovatie

Onderdeel van totaalrenovatie Gemiddelde prijs (inclusief btw en plaatsing)*
Geheel nieuwe elektra €8.500,-
Nieuwe waterleidingen en afvoerbuizen in huis t.b.v. sanitair €4.250,-
Verwarming (6 radiatoren) en nieuwe cv-ketel €10.000,-
Nieuwe ramen (en beglazing) in huis €500,- per m²
Dakisolatie €30,- per m²
Pleisterwerken (muren en plafonds) €25,- per m²
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die sterk per aannemer verschillen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan.

Meer informatie over de kosten van een renovatie.

Tips om te besparen op de totaalrenovatie

Omdat een totaalrenovatie geen goedkope klus is, is het fijn om te weten dat er manieren zijn om de totaalprijs zo laag mogelijk te houden.

Doe uw voordeel met deze drie bespaartips:

 • Voer kleine klussen zelf uit, zoals voorbereidende werken of opruimen. Dat scheelt op de arbeidsprijs van een expert.
 • Laat meerdere renovatiewerken tegelijkertijd uitvoeren. De vakmensen kunnen dan efficiënter werken.
 • Vergelijk offertes om de specialist te kiezen met de beste prijs! U weet zeker dat u niet te veel betaalt.

Totaalrenovatie premie?

In België kunt u voor een totaalrenovatie premie ontvangen en vaak bespaart u ook op de btw.

Welke regelingen zijn er?

 • Voor een totaalrenovatie is er een premie, die heet de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie geldt voor kleine of grondige renovatiewerken, zoals het aanbrengen van dakisolatie. Op vlaanderen.be leest u meer.
 • Wanneer u minimaal 3 energiebesparende maatregelen neemt binnen een periode van 5 jaar komt u in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Kijk op vlaanderen.be voor meer informatie.
 • Wanneer uw woning ouder dan 10 jaar is, bespaart u tevens op de btw. U betaalt dan over de gehele rekening slechts 6% btw. Meer informatie vindt u op vlaanderen.be.

Wanneer wordt een totaalrenovatie een verdoken nieuwbouw?

Wanneer uw woning minimaal 10 jaar oud is, betaalt u bij een renovatie slechts 6% btw. Bij een totaalrenovatie kan de fiscus echter oordelen dat er sprake is van verdoken nieuwbouw. Dan geldt het reguliere tarief van 21% btw.

Dit is het geval wanneer u uw woning bijna geheel laat afbreken, tot er nog enkele muren overeind blijven. Als u dan een zo goed als nieuwe woning weer laat bouwen, spreekt men niet meer van een totaalrenovatie.

totaalrenovatie vakman

Totaalrenovatie van woning? Gratis offertes vergelijken!

Met een totaalrenovatie is het alsof u in een nieuwe woning woont. De vakman zorgt ervoor dat alles naar uw wensen gerenoveerd wordt. Zoekt u een expert voor de totaalrenovatie van uw villa, tweewoonst of appartement?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Kies uw specialist bewust en vergelijk eerst offertes. Dat doet u geheel gratis én vrijblijvend. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!